Stolt över att tillhöra barnmorskekåren

Leea Eidstedt är en av de många fantastiska barnmorskor som varje dag gör skillnad för kvinnor i olika åldrar. Inför Internationella Barnmorskedagen, 5 maj har vi pratat med Leea om hur hon för sin egen skull valde att göra en förändring i yrkeslivet.

Leea Eidstedt hade arbetet som barnmorska i 14 år och hunnit testa både BB, gynmottagning, gynvårdsavdelning och förlossningen. Hon hade länge haft en önskan om att se något annat och tog tillslut steget att som underkonsult ta uppdrag för Centric Care. Något hon är väldigt glad att hon gjorde.

– Det här är ett helt annat sätt att jobba på. Det är spännande att se att man arbetar på olika sätt på olika arbetsplatser. Jag ville ha en utmaning och utvecklas och det upplever jag att jag gjort sedan jag började hos Centric Care. Det ger mig så mycket i min profession. Det är jättespännande, säger Leea.

För mig och min karriär

Leea har genom åren lagt mycket tid på sina fyra barn som då idrottade på elitnivå, nu har hon större barn och kan åka iväg. Just nu är hon på uppdrag på förlossningen i Eskilstuna. Näst på tur står Örnsköldsvik.

– Jag tänker att detta är både för mig och min karriär. Det handlar inte bara om min profession, jag utvecklas som människa också. Det är utvecklande att vara ny på arbetsplatser och att vara borta hemifrån. Vardagen blir annorlunda när man är borta och jag får utveckla samspelet mellan människor. När jag sedan är hemma är jag hemma och kan fokusera på det bättre.

Svårast med att vara barnmorska 2019

Den största utmaningen som barnmorska är den höga arbetsbelastningen och en känsla av att inte räcka till, upplever Leea.  Att hinna med att vara närvarande i kontakterna med kvinnorna.

-Jag var tvungen att hitta glädjen till patientkontakten igen, känslan till varför jag blev barnmorska. Barnmorskor får mer och mer ansvar och tar på sig fler arbetsuppgifter. För mig är grunden i barnmorskearbetet patientkontakten – den är så värdefull. När jag kommer in genom bemanningsföretag väljer jag hur och var jag vill jobba och att jag vill vara patientnära. Jag känner mig mycket gladare nu, det är helt fantastiskt!

Idag jobbar Leea mest på förlossningen, något som hon älskar. Det är fart och fläkt och ingen dag är den andra lik.

– Bekräftelsen av att just mitt stöd vid förlossningen gör skillnad är fantastisk. Jag tycker om att vara i det och att se när kvinnorna blir lugna. Det har jag fått uppleva jättemånga gånger nu sedan jag började som inhyrd barnmorska.

Världens bästa jobb

Som äldst av åtta syskon handlande mycket om barnafödande när Leea var liten. Mamman i en annan familj, som Leea besökte mycket, var dessutom barnmorska. Valet av karriär var därför utstakat tidigt.

– Det är ett brett jobb, det är så härligt att få följa kvinnan genom livet. Vilken kraft alla dessa kvinnor har! Efter varje förlossning tänker jag ” Wow vad vi klarar av!”.

På internationella barnmorskedagen, 5 maj vill Leea understryka hur stolt hon är över att tillhöra barnmorskekåren som gör så mycket för att stå upp för kvinnans rättigheter.

-Det är ett fantastiskt yrke och jag tycker att vi har världens bästa jobb, säger Leea.

 

Intresserad av hur det är att jobba som underkonsult? Läs mer om de olika arbetsformerna som är möjliga som inhyrd vårdpersonal.

Läs också